Python

Postoji mnogo razloga za učenje Pythona. Python je jedan od najbrže rastućih popularnih programskih jezika. Također je uobičajeni jezik koji se koristi u web razvoju i softverskom inženjerstvu. No, koji su neki drugi razlozi za učenje Pythona? U nastavku su prednosti ovog vrlo svestranog i traženog jezika.

  • Jednostavnost

Python je jedan od najjednostavnijih jezika za učenje . Programi koji su stvoreni na ovom jeziku lako se razumiju i lako izvode. Jednostavan je za čitanje i pisanje što znači da uklanja mnogo stresa za učenje sintakse kod početnika . Python rješava složenost za vas.

  • Popularnost

TIOBE indeks gleda na popularnosti raznih programskih jezika. To se određuje promatranjem varijabli kao što su: broj kvalificiranih inženjera na tim jezicima, ponuđeni tečajevi i ostali koji koriste jezik. 2018. godine najpopularniji jezik je bio Python koji je prema TIOBE indeksu dobio titulu ” programski jezik godine “. Zapravo, to je sada najčešće učen programski jezik u američkim školama .

  • Web aplikacije

Postoje Python razvojni okviri( eng. Framework) za web aplikacije i analizu podataka (Flask, Django). Neke od popularnih aplikacija izrađenih pomoću ovog programskog jezika su: Instagram, Pinterest.  Kako bi razvoj aplikacija bio vrlo jednostavan postoji mnogo knjižnica i modula otvorenog koda  za Python.

  • Znanost o podatcima

U području znanosti o podatcima trebali bi naučiti Python.  Ako se pitate zašto baš Python, odgovor je u tome jer već postoje gotovi paketi (statistički i numerički) za analizu podataka kao što su: PyBrain, NumPy i MySQL.

  • Strojno učenje (Machine learning)

Strojno učenje objedinjuje računala i statistiku koji računalima omogućuju učenje novih zadataka. Postoje Python moduli – kao što su Scikit-learn, Tensorflow i Theano – koji podržavaju strojno učenje, tako da možete raditi cool stvari kao što je otkrivanje spama i identifikacija otiska prsta .

  • IoT

Python je jedan od najboljih jezika za izgradnju IoT , ili Internet stvari. Internet stvari zapravo povezuje stvari – kao što su aparati za kavu, perilice rublja, svjetiljke, itd. – putem interneta . Većina stvari koje imaju prekidače za uključivanje i isključivanje mogu biti dio IoT-a.

  • Velika zajednica

Kada učite novi jezik, uspješna online zajednica je prava prednost da vam pomogne kada zapnete. Python zajednica ima svoj ogroman online resurs na Python.org. Možete primati besplatne tjedne poruke e-pošte, preuzimati razne resurse ili razgovarati putem IRC-a (Internet Relay Chat). Također podrška je dostupna i raznim drugim web sjedištima (Stack Overflow, itd.).

  • Potražnja

Čini se da je Python najbrže rastući jezik, osobito u zemljama s visokim prihodima kao što su SAD, Velika Britanija, Njemačka i Kanada. 17% oglasa za posao, prema studiji Indeeda 2018., bilo je za Pythonove programere.  Također i u Hrvatskoj  iz godine u godinu raste potražnja za Python programerima.