Održan Demo dan za polaznike europskog projekta Bootcamp IT

Danas je u prostoru Step Ri znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci održan Demo dan polaznika prvog ciklusa europskog projekta Bootcamp IT te je na taj način i službeno zaključen prvi ciklus istoimenog programa.

Polaznici su danas imali priliku predstaviti projekte na kojima su radili u timovima posljednjih mjesec dana. Projekti na kojima su radili su raznoliki: sustav upravljanja skladištem, aplikacija razmjene virtualnih posjetnica QR kodom, real-time chat aplikacija, agro-aplikacija namijenjena za pomoć poljoprivrednicima te sustav za izradu i provedbu anketa za potrebe zdravstva. Nakon predstavljanja ideja organizirani su 1 na 1 sastanci između polaznika i poslodavaca iz IT sektora koji su uključeni u program.

Bootcamp IT je tromjesečni program brzog osposobljavanja za junior developere, startnu radnu poziciju u rastućem IT sektoru. Polaznici prolaze zahtjevan proces selekcije te, po ciklusu, samo 21 osoba ima priliku ući u program. Budući junior developeri dolaze iz cijele Hrvatske, a program koji prolaze jedinstven je u Hrvatskoj i izrađen u suradnji s poslodavcima.

Prva dva mjeseca polaznici uče o programskim jezicima, rješavaju razne zadatke i počinju programirati, a zadnji mjesec se dijele u grupe. Svaka grupa dobiva zadatak od poduzeća, te započinju izradu programa i aplikacija. Poduzeća dodatno podupiru buduće junior developere na način da im omogućuju mentorsku podršku.

Ivan Mušanović, jedan od edukatora u CTK Rijeka, je izjavio „Polaznici su pokazali zaista velik uspjeh, napravili su aplikacije u samo 3 mjeseca, a većina polaznika se nikad nije susrela s programiranjem na ovoj razini. U tako kratko vrijeme su pokazali iznimne sposobnosti.“

Na Demo danu bili su prisutni i polaznici drugog ciklusa koji su započeli svoje osposobljavanje početkom ožujka 2019. godine. Njihova edukacija traje do lipnja, kada će se održati Demo dan za drugi ciklus polaznika.

Trošak osposobljavanja Bootcamp IT pokriven je sredstvima Europske komisije iz Europskog socijalnog fonda kroz istoimeni projekt, a u projekt će do njegova kraja biti uključeno 42 nezaposlene osobe. Projekt zajedno provode Centar tehničke kulture Rijeka, Grad Rijeka, Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Rijeka, Primorsko-goranska županija i Step Ri znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci.